sl
en
NAPREDNE TEHNOLOŠKE REŠITVE V KOMUNALNI INFRASTRUKTURI IN ENERGETIKI
 

Rešitve BluFuture na Kosovu

Podjetji Kolektor Sinabit in Kolektor Synatec sta skupaj z nemškim podjetjem KSB na mednarodni konferenci The year for Cooperation on Water Issues na Kosovu predstavili napredne tehnološke rešitve v komunalni infrastrukturi in energetiki BlueFuture.

Rezultat večletnega uspešnega skupnega poslovanja podjetij je sodelovanje pri kreiranju skupnih tehnoloških rešitev v komunalni infrastrukturi in energetiki, ki jih podjetja pod imenom BlueFuture nudijo tržišču Slovenije ter JV Evrope.

Višanje kakovosti bivanja in zdravo življenjsko okolje sta postala v Evropi pa tudi drugod po svetu prednostna naloga prebivalcev. V ta namen se povečujejo tudi vlaganja v komunalno infrastrukturo in energetiko, ki vključujejo vedno kompleksnejše in zahtevnejše tehnologije. Ponudba BlueFuture tako vključuje rešitve za distribucijo tople vode, kjer je viden visok potencial na področju zniževanja obratovalnih stroškov pri distribuciji toplote k uporabniku, rešitve za črpališča v vodovodnih sistemih in črpališča v kanalizacijskih sistemih. Pri skupni ponudbi je KSB, ki je vodilni svetovni proizvajalec črpalk in armatur, odgovoren za avtomatizirano hidravlično opremo in z njo povezanimi tehnološkimi sklopi, Kolektor pa za električno in nadzorno opremo za potrebe avtomatizacije in informatizacije.
 

Naj bo tudi vaša prihodnost modra

Naj bo tudi vaša prihodnost modra – to je bil slogan dogodka BlueFuture, ki sta ga na Brdu pri Kranju pripravila koncerna Kolektor in KSB. Z njim sta želela zainteresirani javnosti predstaviti napredne tehnološke rešitve v komunalni infrastrukturi in energetiki, ki jih bosta ponujala slovenskemu trgu in državam JV Evrope. 

Višanje kakovosti bivanja in zdravo življenjsko okolje sta v Evropi in tudi drugod po svetu prednostna naloga prebivalcev. V ta namen se povečujejo tudi vlaganja v komunalno infrastrukturo in energetiko, ki vključujejo vedno kompleksnejše in zahtevnejše tehnologije. Med tovrstne sklope tehnologij vsekakor sodijo tudi črpalni in hidravlični sistemi znotraj toplovodnih in vodovodnih sistemov ter sistemov za ravnanje z odpadnimi vodami. Sodobne črpalke in z njimi povezane tehnologije poleg zanesljivega obratovanja omogočajo tudi racionalno in učinkovito rabo energije, še vedno pa predstavljajo ključni strošek porabe električne energije v komunalni infrastrukturi in energetiki. Prav iskanje čim boljših in uporabnikom prilagojenih rešitev je bil povod za sodelovanje dveh svetovno uspešnih koncernov, idrijskega Kolektorja in nemškega KSB-ja. 

Sodelovanje temelji na večletnih medsebojnih izkušnjah na področju implementacije sistemov avtomatizacije v komunalni infrastrukturi. Rešitve, ki so bile predstavljene, temeljijo na proizvodih koncerna Kolektor, ki so specialno namenjene krmiljenju in spletnemu nadzoru črpalk in proizvodih koncerna KSB ki temeljijo na visoko učinkovitih črpalkah, novi generaciji visoko učinkovitih motorjev in elektronskih modulih za nadzor in diagnostiko črpalk. Posebej je bil izpostavljen proizvod koncerna KSB, ki je namenjen tržišču prenosa tople vode in pomeni s svojim prispevkom k učinkovitosti celotnega sistema popolno novost na tem tržišču. Pred letom dni so na teh temeljih začeli snovati skupni projekt BlueFuture, skozi katerega bodo ponudili tržišču JV Evrope napredne tehnološke reštive, je na dogodku BlueFuture zbranim predstavnikom slovenskih občin, komunalnih podjetij in drugim povedal Stojan Kokošar, direktor Kolektorja Synatec in prokurist podjetja Kolektor Sinabit, in dodal: »Računam, da bomo naredili z novimi rešitvami v tem delu Evrope tudi določen tehnološki preboj v smeri učinkovite rabe energije.« 

Uspešno sodelovanje idrijskega Kolektorja in nemškega KSB-ja je pozdravila tudi predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen. Po njenem je dogodek BlueFuture dodatna potrditev zelo dobrega sodelovanja Slovenije in Nemčije. Nemčija je namreč najpomembnejši slovenski gospodarski partner, saj več kot 20 odstotkov vsega svojega uvoza in izvoza opravi prav z Nemčijo. Nemška podjetja so pri nas zelo uspešna, enako velja za naša podjetja v Nemčiji. Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen je kot primer slovenskega podjetja, ki je v Nemčiji zelo uspešen, izpostavila prav Kolektor. 

Domači in tuji strokovnjaki, ki so na dogodku BlueFuture govorili o modularnih rešitvah za pripravo in distribucijo tople vode, celovitih rešitvah za vodovodne sisteme ter črpališčih v kanalizacijskih sistemih, so bili mnenja, da je možnosti uvajanja energetske učinkovitosti veliko. Prof.dr. Brane Širok, vodja katedre za energetsko strojništvo na Fakultet za strojništvo opaža, da so črpalke po navadi nameščene na napačnih mestih in zato ne delujejo optimalno. »Z optimizacijo sistema bi lahko veliko prihranili,« pravi dr. Širok, Marjan Silovic, direktor v KSB Slovenija, pa dodaja, da je »uvajanje novih tehnologij neizogibno, saj smo preveliki porabniki energije, njene cene pa strmo naraščajo.« 

Dogodke so organizatorji zaokrožili s pregledom možnosti financiranja energetsko varčnih črpališč. Po mnenju Tine Žejn iz UniCredit banke je za to najprimernejše projektno financiranje, katerega glavna značilnost je ta, da banka oceni verjetnost prihodnjih denarnih tokov, ki so pogoj za odobritev kredita. 

 

BlueFuture – napredne tehnološke rešitve v komunalni infrastrukturi in energetiki

Koncern Kolektor z nemškim koncernom KSB 19. aprila 2012 v Kongresnem centru na Brdu pripravlja dogodek BlueFuture. Na njem bodo domači in tuji strokovnjaki govorili o naprednih tehnoloških rešitvah v komunalni infrastrukturi, ki jih bodo ponujali slovenskemu trgu in državam JV Evrope. Govora bo o modularnih rešitvah za pripravo in distribucijo tople vode, celovitih rešitvah za vodovodne sisteme ter črpališčih v kanalizacijskih sistemih.
Naj najprej nekaj besed namenimo organizatorjem konference BlueFuture. Koncern Kolektor je transnacionalna družba, ki na strateških svetovnih trgih povezuje skoraj 30 podjetij. Ta so organizirana po panožnem principu. Programi so razvojno in poslovno vodeni v poslovnih divizijah: Komponente in sistemi, Stavbna tehnika in izdelki za dom ter Industrijska tehnika in energetika. Na konferenci BlueFuture bosta koncern Kolektor zastopali njegovi podjetji Kolektor Sinabit in Kolektor Synatec, ki sta odgovorni za električno in nadzorno opremo za potrebe avtomatizacije in informatizacije. Koncern KSB pa je vodilni svetovni proizvajalec črpalk, armatur in sorodnih sistemov. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1871 v Nemčiji in je od tedaj preraslo v mednarodno podjetje, prisotno v več kot 100 državah. Z lastno proizvodnjo, prodajo, trženjem in servisnimi storitvami je KSB svojim kupcem blizu na vseh celinah. S svojo inovativno tehnologijo črpalk, armatur in sistemov zagotavlja učinkovite in inteligentne rešitve v jedrskih, termo- in bio-plinskih elektrarnah, kemični in petrokemični industriji, metalurgiji, avtomobilski industriji, rudarstvu, vodovodih, čistilnih napravah in kanalizacijah, skratka povsod, kjer sta zanesljivost in učinkovitost ključni zahtevi.
Namen dogodka BlueFuture – napredne tehnološke rešitve v komunalni infrastrukturi in energetiki je investitorjem v komunalno infrastrukturo (občine in komunalna podjetja), projektantom, gradbenim podjetjem in ostali zainteresirani javnosti predstaviti najnovejše trende na področju komunalne infrastrukture. Domači in tuji strokovnjaki se bodo osredotočili na modularne rešitve za pripravo in distribucijo tople vode, celovite rešitve za vodovodne sisteme ter črpališča v kanalizacijskih sistemih. Daljinsko ogrevanje ima namreč pomembno vlogo v dobavi energije, saj stanovanjskim objektom zagotavlja vir ogrevanja in toplo vodo. V nekaterih velikih mestih je na sistem daljinskega ogrevanja priključenih že več kot 60 odstotkov stavb. Daljinsko ogrevanje predstavlja visok potencial na področju zniževanja obratovalnih stroškov pri distribuciji toplote k uporabniku. Voda je dragocen vir, zato je nemotena oskrba z vodo poglavitnega pomena. KSB zagotavlja inovativne tehnologije na področju črpanja vode in ravnanja s podtalnico, njegovi proizvodi omogočajo bolj zanesljivo in učinkovito premikanje vode. Pri tem ne smemo pozabiti na upravljanje z odpadnimi vodami, kar pomeni, da moramo spremljati trende na področjih, kot so čistilne naprave, kanalizacije, črpalne postaje, transport blata in drugo.
Koncern Kolektor oziroma njegovi podjetji Kolektor Sinabit in Kolektor Synatec ter koncern KSB trgu na področju komunalne infrastrukture ponujajo celovito rešitev – od ideje do izvedbe. Zato ne preseneča, da so se odločili za skupno organizacijo dogodka BlueFuture.
Stojan Kokošar, direktor Kolektorja Synatec in prokurist v podjetju Kolektor Sinabit: »Iskanje čim boljših in uporabnikom prilagojenih naprednih tehnoloških rešitev v komunalni infrastrukturi in energetiki je povod poslovnega sodelovanja nemškega koncerna KSB in slovenskega koncerna Kolektor. Sodelovanje temelji na večletnem sodelovanju podjetij divizije Energetika in industrijska tehnika koncerna Kolektor in KSB-ja na področju implementacije sistemov avtomatizacije v komunalni infrastrukturi. Prav tako pa je Kolektor KSB-jev dobavitelj kakovostnih elektronskih sklopov za krmiljenje črpalk, ki jih le-ta uspešno implementira v svoje produkte.«
Marjan Silovic, direktor v KSB Slovenija: »KSB je tudi v Sloveniji prepoznavna blagovna znamka na področju komunalne infrastrukture in energetike. Za organizacijo dogodka BlueFuture smo se odločili, ker želimo slovenski javnosti predstaviti naše nove inovativne rešitve za komunalno infrastrukturo in komunalno energetiko, ki so nastale tudi v sodelovanju s Kolektorjem. Prepričani smo, da je naša skupna ponudba prava izbira za številne investitorje v komunalno infrastrukturo, saj se tu prepleta znanje KSB-ja in Kolektorja, ki sta vsak na svojem področju uveljavljena ponudnika s številnimi referencami.«


Naj vas še enkrat povabimo, da se nam 19. aprila 2012 pridružite na dogodku BlueFuture. Prosimo, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do torka, 17. aprila 2012 na www.bluefuture.si/mediji/. Več informacij o dogodku BlueFuture najdete na spletni strani www.bluefuture.si. Na vaša morebitna dodatna vprašanja bo odgovarjala ga. Polonca Pagon (e-mail: polonca.pagon@kolektor.com; mobitel: 041 406 770).
Veselimo se snidenja z vami.
 

BlueFuture na Brdu pri Kranju 

Vabimo vas na brezplačno konferenco BlueFuture, kjer bodo slovenski in tuji strokovnjaki spregovorili o naprednih tehnoloških rešitvah za komunalno infrastrukturo in komunalno energetiko.
Predstavniki koncerna Kolektor in KSB vam bodo predstavili:



Program
 dogodka BlueFuture

 

Dogodek BlueFuture je namenjen odgovornim za investicije v komunalno infrastrukturo in energetiko, odgovornim za vzdrževanje komunalne infrastrukture in energetike, projektantom komunalne infrastrukture in energetike oziroma vsem, ki vas zanimajo izboljšave energetske učinkovitosti črpalnih sistemov na področju vodne oskrbe, upravljanja odpadnih voda in daljinskega ogrevanja.



Lokacija in termin


Vabimo vas, da se nam pridružite v četrtek, 19. aprila 2012, ob 8.30 v Kongresnem centru Brdo



Prijava

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska izboljpujemo spletno mesto. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
Ne strinjam se